O mně

Dobrý den,vítám vás na mých stránkách a budu moc ráda, nebude-li vaše návštěva poslední.

neděle 13. března 2011

Domeček pro naše broučky.

Před rokem jsem se v Knihovničce zahrady nechala inspirovat "hotelem pro hmyz". Inspirace ve mne byla schovaná celý rok , občas jsem o ní přemýšlela a letos chci  postavit na zahrádce domeček pro naše berušky, škvory, včely, pavouky a jiné drobné broučínky.
 Životnímu prostředí můžeme pomoci , že postavíme domeček pro hmyz.
Většina hmyzu hledá útočiště nejen v létě, ale i v zimě v místech, kde bude mít nerušený klid a teplo. Při jarních úklidech našich příbytků většinou zlikvidujeme staré hromady dřeva, hromady nepořádku a tím zničíme i řadu užitečného hmyzu.
Domeček by měl nabízet útočiště různým druhům hmyzu, proto se staví z různého materiálu. Do rámu sestaveného z prken se naskládají cihly s různě velkými otvory, špalíky dřeva s hustě navrtanými otvory o různém průměru, rákos nebo dutá stébla,větvičky, které mají duši. Celý domeček zakryjeme stříškou, aby do něj nepršelo. Hotový domeček postavíme na nožkách na jižní stranu.
Domeček bude na našich zakrádkách působit nejen dekorativně, ale už v prvním roce můžeme pozorovat obsazenost našeho domečku. Vítanými návštěvnicemi jsou samotářské včely, které platí za výkonné opylovače a jsou lepší, nech včely chované uměle.

Byla bych moc ráda, kdybych při své realizaci nezůstala sama a setkala se s dalšími domečky.

2 komentáře:

  1. Ten je náádherný, ten by se líbil Jeníčkovi.

    OdpovědětVymazat
  2. Taky jsme dělaly s dcerou hmyzí domeček. Sice máme plný dřevník dřeva, ve kterém je spousta hmyzu, ale ona chtěla domeček, tak jsme dělaly domeček :-) .Alespoň materiál jsme použily co jsme tu měly. Topíme v akumulačních kamnech, které jsme si vybrali z https://www.flamen.cz/akumulacni-kamna/ a stačí do nich pár krát přiložit a máme tu krásné teplo, tak než spálíme všechno dřevo, a stejně jezdíme pořád pro nové, takže u nás může bydlet spousta hmyzu :-) .

    OdpovědětVymazat