O mně

Dobrý den,vítám vás na mých stránkách a budu moc ráda, nebude-li vaše návštěva poslední.

pondělí 18. ledna 2021

 V rámci covidových opatření jsem se pustila do úklidu knihovny. Jedna knížka za druhou prošla mými rukami a nad každou zvažovala, zda ji ještě zařadit nazpět nebo ji poslat dál. Nakonec jsem vyřadila pět knížek a ostatní - srdci mému milému jsem vrátila zpět na své místo, jen jsem jim dala trochu jiné řazení. Do rukou se mi dostaly i knížky vzpomínkové - tzv. červená knihovna. Čítávala je moje maminka a některou z nich si myslím i její maminka. 

V mém období dospívání  jsem tyto knížky věru hltala - příběhy plné lásky, sentimentu a vždy s krásným koncem.



Tuto knížku dostala maminka od své kamarádky ke svým sedmnáctým narozeninám -  krásný čas snění o budoucnosti.


Tato knížka byla vydaná roku 1917.



Duli-příběh o děvčátku, které přijelo z Prahy na prázdniny na statek ke svému strýčkovi.  Statek plný zvířátek a příběhů. Také tam pobíhal pes Puňťa, kterého měla i moje babička a mým synům jsem také pořídila Puňťu - jako vzpomínku na dětství. Jak já jsem měla tuto knížku  jako dítě ráda. Bohužel  titulní desky této knížky se nedochovaly. 

Budete-li mít cestu do Prahy, můžete se svézt retro tramvají T2 6003 -  jezdí na trase z Petřin do Braníka.  Tramvaj je krásně zrenovovaná a má nostalgii starých časů.


 Přeji vám klidné a pohodové dny.
 
                                                                                                                           Iva


10 komentářů:

  1. Ivuško, to je krásné vzpomínání na maminku i babičku. Moje babička uměla dokonce písně, které by se daly nazvat červenou knihovnou. Asi dvacet slok, ona ho milovala on šel do války nebo za jinou, čekala smutnila a v poslední sloce všechno dobře dopadlo :o)
    Máš doma poklady.
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Taky se mi v hodně raném mládí do ruky dostaly knížky tzv.červené knihovny. Ano, jak píše Helenka jsou to takové milé poklady.
    Renovovaná tramvaj se mi tedy líbí a hodně!
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Mám také jednu řadu knih po své mamince, občas se na ní podívám a zavzpomínám.
    Nejde ani tak o červenou knihovnu, je to pel mel žánrů, ale stejně jako u tebe, je tam kus historie rodiny.
    Přeji krásné dny, příjemné rozjímání a hlavně pohodu !

    OdpovědětVymazat
  4. Ivo, máš to krásnou památku na babičku a maminku.
    Také mám doma pár památečních kousků, občas s vnoučaty prohlížíme a zavzpomínáme na předky.
    Krásné dny přeje Marie.

    OdpovědětVymazat
  5. Ivo, jsem knihomol, který nejen vášnivě rád čte, ale i rád knihy vlastní. Takže knihovny a knihy máme všude.
    Když mi před necelými deseti lety zemřela maminka, po které jsem to své knihomolství podědila, museli jsem vyklidit byt.
    Několik krabic knížek jsem si odvezla domů, moje sestra je chtěla dát do sběru, či rovnou vyhodit. Krom červené knihovny tam bylo kompletní dílo Javořické, mamince se povedlo dát dohromady vše, co napsala. V mládí jsem tenhle žánr také hltala. Takže jsem knihy sepsala a vytiskla seznamy. Některé knihy jsem si nechala a se seznamy se nejprve obrátila na své přátele, aby si vybrali. Moc toho neubylo. Pak následovali kolegové z práce. Budeš-li mít zájem, můžeš si přečíst můj starý článek: https://dovrby.blogspot.com/2011/04/kam-s-nim.html
    Měj hezké dny💓

    OdpovědětVymazat
  6. Ivy, to jsou nádherné poklady minulosti a vzpomínek. Ta tramvaj je krásná. Měj pohodové dny.

    OdpovědětVymazat
  7. Ivo,to děláš záslužnou práci.Já denně koukám na své dvě velké knihovny v pokojíku a říkám si to samé.ještě máme hodně knih v obýváku.Když vidím ty romány,tak jsem je v dospívání,možná ještě dříve louskala jeden za druhým.Brala jsem je babičce.Milovala jsem je,byly to jenom takové sešity a měly hezkou obálku i obrázky.Tatínek byl přísný a musely jsme je se sestrama schovávat,říkal,že čteme braky.Říkalo se tomu vlastně červená knihovna.Půjčovaly jsme si je mezi sebou i s děvčatama ve škole.V knihovně je nemám,ale mám hodně knih po tatínkovi v krásných vazbách a to jsou cenné knihy od významných českých spisovatelů.Taky jsem je všechny přečetla.Čtu pořád hodně,ale už jiný žánr,většinou krimi.Díky za zavzpomínání.
    Měj hezké dny

    OdpovědětVymazat
  8. Ivuško úžasnou vzpomínku máš v té nej.forme. Knížky jsou sami od sebe pokladem 💙.. posílám ti mnoho pozdravů a krásný víkend přeji. Z💙

    OdpovědětVymazat
  9. Ivo, máš hezkou vzpomínku, i naše knihovna jich pár má. Měj se hezky. J

    OdpovědětVymazat
  10. Milá děvčátka jsem moc ráda, že jsme si připomněly staré zlaté časy našich maminek a babiček. Jsou to milé poklady a při jejich čtení je nám vždy blaze. Potěší.

    OdpovědětVymazat